Riddari ja Strömsö-villapaita
Moikka kaikille,
Ihanaa, että meille tulee aina uusia innostuksen kohteita ja osa vanhoista klassikoista nousee esiin.
Lankavalinnat herättävät meissä aina paljon kysymyksiä ja jopa kiihkeitä tunteita, joten päätin avata usein kysyttyjä asioita Riddarista ja Strömsö-neulepaidasta. Nämä samat ohjeet pätevät kaikkiin islantilaisneuleisiin ja oikeastaan ihan kaikkeen neulomiseen.
Mikä lanka sopii Riddariin ja mikä lanka sopii Strömsö-villapaitaan?
Ohjeissa ovat valmiiksi annettuina ensimmäisenä Istexin Lettlopi ja DROPSin Karisma. Molemmat käyvät myös toistensa ohjeisiin. Asia ei kuitenkaan ole täysin yksinkertainen.
Näissä langoissa samaa on juoksevuus eli 50 g / 100 m, mutta tiheys on eri.
Lettlopi kuuluu Aran-vahvuisiin lankoihin eli DROPSin lankaryhmään C ja Karisma DK-vahvuisiin lankoihin eli lankaryhmään B.
Kuitenkin juuri näissä kahdessa ohjeessa on paljon hyppelyä näiden kahden langan välillä.
Mitä sitten pitää ottaa huomioon?
Tiheys, eli tee mallitilkku. KÄÄK, sitähän ei kukaan haluaisi tehdä...
Keskivertoneuloja saa Lettlopista 4,5 mm puikoilla 18 s. 10 cm ja Karismasta 4 mm puikoilla 21 s. 10 cm.
Joten, kun lähdet hakemaan oikeaa tiheyttä, niin 0.5 mm puikon koon vaihto vaikuttaa 1 silmukan verran per 5 cm. (2 s./10 cm).
Eli 4,5 mm puikoilla Karismaa saat tiheydeksi noin 19 s per 10 cm ja taas 4 mm puikoilla Lettlopia saat n. 20 s. Tämä siis normaalia keskivertoneulojaa ajatellen.
Jos tiheytesi poikkeaa näistä, voit joko lähteä säätämään työtapaasi (suositus) rennompaan tai tiukempaan suuntaan, jolloin työnteko helpottuu jatkoa ajatellen. Tai tehdä mallitilkkua ja hakea oikeaa tiheyttä. Esim. itselläni on nk. hyvin normaali vyötetiheys, jolloin en enää mallitilkkuja tarvitse vaan voin lähteä suoraan kutomaan tai tehdä yllä olevan laskukaavan mukaisia muutoksia ohjeesta riippuen.
On mahtavaa, että meillä on kotimaisia ja ulkolaisia suunnittelijoita, jotka näkevät kovan vaivan neuleohjeen valmiiksi saattamisessa. He järjestävät mallineuleiden tekijät, tai tekevät ne kokonaan itse. Suorastaan hikoilevat sanojen, lyhennysten ja mitoituksien kanssa, jotta me kaikki saisimme parhaan mahdollisen neulekokemuksen. Sekä ottavat vastaan valtavan palautevyöryn.
Mitä enemmän neulot eri suunnittelijoiden töitä sitä enemmän opit heidän neulepersoonallisuudestaan. Ja kehityt samalla myös itse. Opit myös helposti näkemään, jos ohjeen tiheyteen käytetty puikkokoko poikkeaa kovasti vyötetiheydestä tai omasta käsialastasi. Kuitenkin, jos tällaista näkemystä ei vielä ole, niin suosittelen käyttämään ohjeen mukaisia puikkoja. Siinä on neuleen suunnittelijalla voinut olla jo valmiiksi meille pureskeltuna jokin juju.
Eli ei muuta, kuin neuletiheys, puikkokoko ja mallitlkku haltuun, niin kyllä se siitä ratkeaa.
Mukavia käsityöhetkiä kaikille ja nauttikaa valmiista työstä!
-Pauliina
P.S. En lähde tässä nyt avaamaan neuleen tai mallitilkun viimeistelyä enkä luettelemaan eri lankoja. Olkoon se teille kotitehtävänä.
Alla muutama kysymys langoista, jotka kaikki sopivat Riddariin ja Strömsö-neulepaitaan.
1) Onko 7-veljestä Aran vai DK-vahvuinen lanka, sen juoksevuuden ollessa 50 g / 100 m?
2) Entä Rowanin Felted Tweed juoksevuuden ollessa 50 g / 175 m tai DROPS Sky juoksevuudella 50 g 190 m?
3) DROPS Air on Aran-vahvuinen lanka ja tiheys 5mm puikoilla on 17s per 10 cm. Voinko käyttää sitä Riddarin tai Strömsö-paidan tekoon?
Vastaukset: 1) Aran 2) Molemmat kuuluvat DK-lankaryhmään. Tarvitset niitä huomattavasti ohjetta vähemmän, koska niiden erilaisesta tuotantotekniikasta ja materiaalista johtuen niissä on paljon enemmän metrejä. 3) Kyllä voit. Neuleesta tulee ihanan pehmeä, mutta tiivis. Pohdi, tarvitseeko puikkokokoa pienentää puolella mm:llä.
Otan mielelläni esimerkkikuvia vastaan tämän tekstin tueksi. Laitan ne tämän tekstin jatkoksi, jotta kaikki saisivat apua ja tukea valinnoilleen ja silmäkarkkia upeista töistä.
Voit lähettää kuvan WhatsAppilla numeroon 0409111066 ja viestiin käytetty lanka ja puikkokoko sekä tekijä ja kuvan ottaja. Kiitokset jo etukäteen!
*****
Strömsö-villapaita: Lanka DROPS Karisma sävyt 76, ja 01.
Kokonaispaino 575 g, josta kuvioväri 64 g. Puikot 3.75 mm, hihoissa 3,5 mm. Taituri Pirjo (elämänsä ensimmäinen villapaita) <3
*****
*****